Online

Imamo 100 gostiju i nema članova online

apps
facebook

Select Language

Croatian Czech English German Italian

Brojač posjeta

848720
DanasDanas519
JučerJučer952
Ovaj tjedanOvaj tjedan2951
Ovaj mjesecOvaj mjesec20437
UkupnoUkupno848720

Velebit

 

velebit  Velebit

Ovo su snimke Velebita od Svetog Brda preko Vaganskog vrha do Dabarskih kukova. Snimci su nadogradjeni sa Zavizanom i dijelom Premuzićeve staze, kao i snimcima Rossijeve kolibe. Snimci obuhvaćaju Sveto brdo, Vaganski vrh, Budakovo brdo, Bačić kuk, Velinac, Ljubičko brdo, Kizu, Zavizan, Premuzićeva staza i Rossijevu kolibu. Ove snimke se stalno nadograđuju.

Cerovačke špilje

 

cerovacke Cerovačke špilje

Cerovačke špilje u Hrvatskoj su najveće i najzanimljivije, četiri kilometra jugozapadno od Gračaca, na sjeverno istočnoj padini velebitskog brda Crnopac (1403 m), u južnom dijelu Parka prirode Velebit. Otkrivene su prilikom izgradnje Ličke pruge 1924. godine, a otkrio ih je graditelj pruge Nikola Turkalj. Ime su dobile po željezničkoj postaji Cerovac. Ove su pećine jedno od najvećih nalazišta pecinskog medvjeda u Hrvatskoj, a pronađene su fosilne čovječije kosti i brončana sjekira. Dužina pećina iznosi 3.800 m, a čitavog sustava 4 kilometra. Gornja pećina duga je 1200 m, a Donja 2400 m. Između njih nalazi se znatno manja, Srednja pećina. Prosječna je temperatura u špiljama 11°C.

Zavratnica

 

 zavratnica

Zavratnica

Uvala je dugačka oko 900 m, a široka 50 - 150 m. Zbog svojih prirodnih vrijednosti još 1964. god proglašena je zaštićenim krajolikom, a od 1981.god sastavni je dio Parka prirode Velebit.Početkom prošlog stoljeća napravljeno je šetalište i terase u samom središtu zaljeva da bi se spriječilo daljnje propadanje. Za zaustavljanje rada bujica, posadili su se u suhozidu, na kaskadama i terasama, čempresi, alpski bor, smokva, crnika i drugo drveće.Iako oskudna tlom, Zavratnica je stanište 129 biljnih vrsta, od čega 100 autohtonih. 

M.C. Nikola Tesla - Smiljan

 

tesla 

M.C. Nikola Tesla - Smiljan

Memorijalni centar „Nikola Tesla“ u Smiljanu otvoren je 10. srpnja 2006. godine povodom obilježavanja 150 godina rođenja Nikole Tesle. 

Jezero Kruščica

 

 jezero

Jezero Kruščica

Vožnja čamcem od Kaluđerovca do brane 

Gospić

 

gospic

Gospić

Grad Gospić, grad u središnjem dijelu Like, smješten na ocjeditoj zaravni uz rijeku Novčicu. Prostire se na površini od 967 km2, dimenzija cca 42 km u smjeru jugoistok-sjeverozapad i cca 33 km u pravcu sjeveroistok-jugozapad.

Premužićeva staza

 

premuziceva 

Premužićeva staza

Proteže se od Zavižana do Baških Oštarija u dužini od 57 kilometara. Staza je građena
1930 - 1933.g. Kvalitetom gradnje i uklopljenosti u prirodni okoliš ova staza se smatra remekdjelom graditeljstva.

Ribolov

 

ribolov Ribolov

Svake godine SRU Lika organizira takmičenje lova ribe na plovak.

minis turizma

htz

logo portal