Online

Imamo 53 gostiju i nema članova online

apps
facebook

Select Language

Croatian Czech English German Italian

Brojač posjeta

848717
DanasDanas516
JučerJučer952
Ovaj tjedanOvaj tjedan2948
Ovaj mjesecOvaj mjesec20434
UkupnoUkupno848717

Zavratnica

...zaštićeni krajolik

zavratnica1Unutar planine Velebit postoje strogi i botanički rezervati, spomenici prirode, te 2 nacionalna parka (Paklenica i Sjeverni Velebit). U kategoriju posebne zaštite spada i uvala Zavratnica.

Zavratnica je sigurno jedna od najljepših uvala hrvatske obale. Izgledom podsjeća na minijaturu norveških fjordova. Udaljena je samo 15 minuta hoda uz more od Jablanca. Do nje se može doći iz sela Zavratnica, spuštajući se od vidikovca pješčanom stazom prema uvali.

Uvala je duga 900 m., a širina varira od 50 do 150 m. Kanjon se uzdiže u visini od 100 m. Zbog svojih prirodnih vrijednosti još 1964. g. proglašena je «zaštićenim krajolikom», a od 1981. g. sastavni je dio Parka prirode «Velebit».

 

Postanak 

Prema legendi, Zavratnica je nastala u jakom potresu davne 615. godine, u kojem su potonula i tri starorimska grada na ovom području. Pravi postanak uvale ipak je drugačiji. Nastala je uslijed tektonskih pokreta koji su razlomili karbonatne stijene nakon čega su vode s Velebita produbile kanjon. Kako obala Jadranskog mora polako tone, tako se i kanjon Zavratnice postupno spustio u more i od njega je nastala u Velebit uvučena morska uvala.

 

Povijest 

Početkom 20. stoljeća gradi se gornja staza s vidikovcem, te šetnica uz more. Negdje u to vrijeme Zavratnica postaje skrovito ljetovalište bečke i praške elite. Posjećuju je mnogi znameniti Ijudi toga doba (dr. Miroslav Hirtz, Arpad von Degen i dr.). Čarobnoj privlačnosti Zavratnice nije mogao odoljeti niti poznati književnik Vjenceslav Novak koji je ovdje pronalazio inspiraciju za svoja djela.

 

Podmorje 

U uvali se mogu vidjeti ostaci ratnog broda kojeg su 1944. g. potopili saveznički avioni. Brod predstavlja pravi izazov znatiželjnim istraživačima podmorja.

 

Biljni svijet 

Zavratnica je oskudna tlom, stoga je i razvoj flore i vegetacije ovdje oskudan. U flori je zastupljeno 129 vrsta različitog raslinja, od čega 100 autohtonih i 29 alohtonih vrsta. Da bi zaustavio rad bujica, čovjek je u suhozidu izgradio kaskade i terase na kojima je posadio čemprese, alepski i crni bor, smokvu, crniku i drugo drveće.

 

zavratnica2

zavratnica3

 

 

 

 

 

 

Cijene ulaznica za Zavratnicu:

1. Organizirane izletničke grupe: 10 kn/osoba
2. Individualni posjeti:
      ♦  dnevna: 15 kn
      ♦  tri ulaska: 30 kn
      ♦  sedam ulazaka: 50 kn
3. Domicilno stanovništvo iz Zavratnice, Jablanca i Stinice (uz predočenje osobne iskaznice): ulaz slobodan
4. Djeca do 7 godina uz pratnju odrasle osobe: ulaz slobodan
5. Vođenje nije uključeno u cijenu ulaznice:
      ♦  za grupu do 25 osoba: 250,00 kn
      ♦  za grupu od 25-55 osoba: 400,00 kn

Više informacija na: http://www.pp-velebit.hr/


 

minis turizma

htz

logo portal