Online

Imamo 106 gostiju i nema članova online

apps
facebook

Select Language

Croatian Czech English German Italian

Brojač posjeta

848720
DanasDanas519
JučerJučer952
Ovaj tjedanOvaj tjedan2951
Ovaj mjesecOvaj mjesec20437
UkupnoUkupno848720

Premužićeva staza

...šetnjom kroz divljinu

premuziceva1Vršne dijelove sjevernog i srednjeg Velebita, od Zavižana do Baških Oštarija, povezuje 57 km duga planinarska staza. Nazvana je po svom projektantu Anti Premužiću, znamenitom graditelju putova i staza po Velebitu. Gradnja staze trajala je svega 3 godine (1930-1933.). Radove su izvodili brojni radnici iz podvelebitskih sela. Izgradnjom staze omogućen je pristup u najnepristupačnije i najljepše dijelove Velebita dotad poznate samo malom broju stanovnika. Pošto nema velikih uspona njome mogu proći i ljudi nenavikli na planinarenje. Utočište mogu pronaći u nekoliko planinarskih objekata koji se nalaze u blizini staze. Kvalitetom gradnje i uklopljenosti u prirodni okoliš ova staza se smatra remekdjelom graditeljstva. 
Visinska razlika između najviše i najniže točke u cijeloj njenoj dužini je samo 200 metara. Ljupkim zidanim serperntinama; podzidima, polutunelima i mostićima prolazi kroz najdivljiji i najnedostupniji velebitski krš. Po svemu tome i po uklopljenosti u prirodni okoliš, može se nazvati remek-djelom graditeljstva. S obzirom na značenje za upoznavanje znamenitosti sjevernog i srednjeg Velebita, taj jedinstveni planinski put opravdava naziv poučne staze kroz svjetski rezervat biosfere.

 

premuziceva3Najveća koncentracija privlačnih lokaliteta Velebita je u njegovom sjevernom dijelu, izmedu prijevoja Vratnika i Velikoga Alana. Tu je Zavižan sa specijalnim botaničkim rezervatima i Velebitskim botaničkim vrtom, kao zbirka živih biljnih izložaka velebitske vegetacije. U strogom rezervatu prirode Rožanskim Hajdučkim kukovima, na 20 km2 uzdižu se deseci velikih i golih kamenih gromada (kukova) strše iznad okolnog terena. Odlikuju se velikom krševitošću i rastrganošću u izolirane vrhove, odijeljene dubokim i gotovo neprohodninim ponikvama i ponorima.

 

Visine su iznad 1600m, a relativna visina pojedinih kukova doseže i do 300m. Taj surovi kameni krajolik vizualno upotpunjuju i podjednako bizarni oblici vegetacije, što su izobličena smreka i klekovina bora. Skupina Rožanskih kukova nešto je veća zahvaljujući Premužićevoj stazi, mnogo je pristupačnija od teško prohodnog ljutog krša Hajdučkih kukova. U njima još ima mjesta gdje nije stupila ljudska noga.

 

premuziceva4*Premužićeva staza postaje poučna staza! Djelatnici su Parka prirode Velebit, združenim snagama, u sprezi sa specijaliziranom tvrtkom za izvođenje ovakvih i sličnih radova iz Senja, donijeli, zavidali i postavili sve poučne table koje će Premužićevu stazu pretvoriti u poučnu stazu, barem onim dijelom koji prolazi kroz NP Sjeverni Velebit.*

Više informacija na:
http://www.pp-velebit.hr


 

 

 

 

minis turizma

htz

logo portal