Online

Imamo 36 gostiju i nema članova online

apps
facebook

Select Language

Croatian Czech English German Italian

Brojač posjeta

848717
DanasDanas516
JučerJučer952
Ovaj tjedanOvaj tjedan2948
Ovaj mjesecOvaj mjesec20434
UkupnoUkupno848717

Sakralna baština

.. vjera u molitvi

sakralna1Mir i meditacija nasušna su potreba suvremenog čovjeka. Povremena izdvojenost iz dnevnog vrtloga i udubljivanje, uronjavanje u sebe, preduvjet su održanja duševne ravnoteže i sklada u sve bržem ritmu života.

Taj put traganja za duhovnom spoznajom i samospoznajom neizbježno vodi prema svijetu prirode, riznici svete tajne života. Zagonetnih znakova koji pobuduju avanturu duha. Samo ih valja htjeti i znati čitati. I zato treba krenuti, jer "tko traži, naći će...".

Prostor Ličko-senjske županije obdaren je znakovima svete tajne. Ovdašnji su ih stanovnici odavno prepoznali i obilježili brojnim sakralnim objektima u kojima od pamtivijeka krijepe dušu. Od katedrala, preko župskih crkava do ljupkih crkvica na planinskim visovima. Mnoga od tih svetišta danas su ruševine, ovijene mistikom nedokučive prošlosti. Najvrijednija od njih zaštičena su kao dio nacionalne kulturne baštine i blistav su dokument stvaralačkog dosega svoga vremena.

 

sakralna2Godine 1969. Senjska biskupija jednakopravno je sjedinjena s Riječkom u Riječko-senjsku nadbiskupiju. Sjedište nadbiskupije tada je premješteno u Rijeku, ali je u Senju ostala imovina Senjske biskupije: Biskupijski i Kaptolski arhiv, Biskupijska knjižnica i Riznica katedrale. Za upravljanje spomenutom imovinom utemeljena je 1995. godine Sakralna baština Senj.

Posebno mjesto u duhovnom reljefu županije pripada Velebitu, "svetoj gori" nakićenoj "zvonima ispod zvijezda" i simboličnim toponimima. Od znamenitog svetišta Majke Božje u Krasnu (XVII. stoljeće), u sjevernom Velebitu, do istaknutog vrha Sveto brdo (1751 m) u južnom dijelu planinskog niza. Sa svih strana, iz Primorja, Gacke i Like, staze vode prema posvećenom hramu prirode, osobitom mjestu za meditaciju i susret s vlastitim bićem.

 

Sakralna baština Senj
Trg Cimiter 7, 53270 Senj
Tel./fax: ++385 (0)53/882-109
Biskupijski i kaptolski arhiv; Biskupijska knjižnica; Stalna izložba crkvene umjetnosti
Katedrala Navještenja Blažene Djevice Marije
Kaniška 1, 53000 Gospić
Svetište Krasno,
Župni ured Krasno
(vlč. Nikola Komušanac)
Tel. +385 (0)53/851-007
E-mail:
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.">Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

 

 

minis turizma

htz

logo portal