Online

Imamo 51 gostiju i nema članova online

apps
facebook

Select Language

Croatian Czech English German Italian

Brojač posjeta

848717
DanasDanas516
JučerJučer952
Ovaj tjedanOvaj tjedan2948
Ovaj mjesecOvaj mjesec20434
UkupnoUkupno848717

Klima

Jedna je od specifičnosti Ličko-senjske županije što se tu na nepunih 25 kilometara zračne udaljenosti izmjenjuju čak četiri osnovna tipa klime. Sredozemna klima s vrućim ljetom ili prava mediteranska klima značajka je otoka Paga i najnižeg dijela velebitske primorske padine. U srednjem i višem dijelu padine prelazi u sredozemnu klimu sa svježim ljetom, odnosno submediteransku klimu, koja još prevladava i na jugozapadnoj prisojnoj padini Ličkog sredogorja.

Četiri osnovna tipa klime. Sredozemna klima s vrućim ljetom ili prava mediteranska klima značajka je otoka Paga i najnižeg dijela velebitske primorske padine. U srednjem i višem dijelu padine prelazi u sredozemnu klimu sa svježim ljetom, odnosno submediteransku klimu, koja još prevladava i na jugozapadnoj prisojnoj padini Ličkog sredogorja.

klimaU Srednjoj Lici i Gackoj dominira umjereno kontinentska klima sa svježim ljetom, a na vršnom pojasu Velebita zastupljena je planinska ili snježno-šumska klima. Izmjena klimatskih elemenata nizinsko-primorskog, sredogorskog i visokogorskog klimatskog predjela na tako razmjerno malom prostoru izrazito pogoduje talasoterapiji (liječenje kupanjem u moru) i klimoterapiji visinskih krajeva. To tim više što se terapijski učinak meteoroloških elemenata (smanjen tlak kisika, smanjena vlaga, pojačano zračenje i dr.) povećava s porastom nadmorske visine do gornje granice visokogorkog klimatskog područja (1800 metara nadmorske visine). Takvi su klimatski uvjeti naročito karakteristični za ličku zavalu u zaleđu Velebita. Na to upućuje i općenito raširena svijest o čistom i zdravom ličkom zraku, kao jednom od uzroka negdašnje dugovječnosti gorštaka iz tog dijela županije.

Kontinentalni dio - klima oštra s relativno kratkim vegetacijskim periodom. Srednja siječanska temperatura naglo opada od morske obale prema grebenu Velebita i predgorju Velike Kapele, tako da su izoterme od -2oC do -5oC. Dio zaravni i polja ima srednju siječansku temperaturu od oko -2oC, a planine od -4oC do -5oC. 5 mjeseci godišnje minimalna temperatura se spušta ispod 0oC. Snježni pokrivač bude visok do 3 m, a zadržava se oko 4 mjeseca.

U srpnju u zaravnima srednja temperatura je 18oC, a opada s povišenjem reljefa, tako da najviši planinski dijelovi imaju temperaturu od 12oC-14oC. Godišnja amplituda temperatura iznosi malo više od 19 oC u višem dijelu, a u nižem više od 20oC. U Gospiću srednja temperatura u siječnju iznosi -1,9oC. Apsolutne maximalne temperature najviše su u dnu polja u kršu i u dolinama, one mogu biti vrlo visoke - do 35oC.

Ljeti se doline ispune vrlo toplim zrakom, pa nema razlike prema primorju, dok osjetnija razlika nastaje poslije zalaska sunca kad temperatura znatno padne u toku noći.

 

 

minis turizma

htz

logo portal