Online

Imamo 59 gostiju i nema članova online

apps
facebook

Select Language

Croatian Czech English German Italian

Brojač posjeta

848717
DanasDanas516
JučerJučer952
Ovaj tjedanOvaj tjedan2948
Ovaj mjesecOvaj mjesec20434
UkupnoUkupno848717

Turizan zdravlja

...disanje punim plućima

zdravlje1Zbog ubrzanog narušavanja okoliša i erozija prirodnih izvora, u središte zanimanja modernoga čovjeka sve više dolaze čisti zrak i pitka voda. Područja očuvanih prirodnih izvora, kao što je područje Ličko-senjske županije, postaju tako sve privlačnija odredišta turističkih putovanja.

Rijetko da postoji prostor s takvim prednostima za jačanje ljudske vitalnosti, poput ovoga. Na razmjerno malom području izmjenjuju se čak četiri tipa podneblja, od prave i prijelazne sredozemne, do kontinentalne i planinske klime, s dodirom suhih kontinentalnih i vlažnih morskih zračnih masa.

Zavale Srednje Like, Gacke i Krbave pune se čistim kontinentalnim zrakom posebnih svojstava sa smanjenim tlakom kisika a i smanjenom vlagom, što u kombinaciji s pojačanim toplinskim zračenjem ima izrazito terapeutsko djelovanje. Upravo se tome pripisuje poznata krepkost i dugovječnost njezina stanovništva. S druge pak strane, primorje i otok Pag karakterizira aerosolima obogaćen morski zrak. Zračnim strujanjima preko velebitskih prijevoja, burom i jugom, te se dvije zračne mase spajaju u mješavinu jedinstvenih svojstava i vitalnog učinka.

 

zdravlje2Uz očuvan okoliš i visokovrijedne prirodne znamenitosti, u ovom se kraju nalaze i brojne autohtone biljne vrste, sporadično rasprostranjene na staništima i kontinentalnog i sredozemnog područja. 

Jedna od njih je i divlja maslina na Lunskom poluotoku. Sastavni je element zimzelene vegetacije i odraz je klimatske pitomine vapnenačke zaravni i zapadnih, pučinskih pristranaka tog dvadesetak kilometara dugog "kažiprsta" otoka Paga. Ta je maslina ostatak iz geološke prošlosti i jedino ovdje raste u obliku stabla, zbog čega joj je stanište zaštićeno kao botanički rezervat. Zadržala je neka iskonska ekološka svojstva, a daje jestivo ulje dobre kakvoće.

Florističko bogatstvo mediteranskog područja upotpunjuju različite jednogodišnje i višegodišnje zeljaste i grmolike biljke. Na kamenitim i sunčanim padinama primorskog dijela županije naj- rasprostranjenija je ljekovita kadulja koja, cvjetajući od svibnja do srpnja, koloritom i intenzivnom aromom cijelom tom prostoru daje posebna obilježja. Zbog obilja eteričnog ulja, dobra je paša za pčele i osnova za proizvodnju meda specifičnih ljekovitih svojstava.


 

minis turizma

htz

logo portal