Online

Imamo 58 gostiju i nema članova online

apps
facebook

Select Language

Croatian Czech English German Italian

Brojač posjeta

848717
DanasDanas516
JučerJučer952
Ovaj tjedanOvaj tjedan2948
Ovaj mjesecOvaj mjesec20434
UkupnoUkupno848717

Rijeka Gacka

Gacka na dlanu    Kulturna baština   Turistička ponuda   Priroda   Rijeka Gacka   Zanimljivosti

 

gacka11Gacka ima snažan izvor - Tonković vrilo. Knjapovac, Begovac i Malinišće su pritoci u gornjem toku. Nizvodno su najjači potoci: Sinačka pučina i Kostelka. Neočekivano tiho izvire ispod gudura zavelebitskih brda. Laganog toka vijuga ravnicom Gacke doline, od svog izvorišta na jugoistoku, pa do ponora na sjeverozapadu. Od njenog praiskonskog toka dugog 32 kilometra, Gackoj je preostalo svega jedanaest kilometara od Sinca pa do Vivoza. Dalje je rijeka ukroćena kanalima i odvedena tunelom u Gusić polje u umjetno jezero. Ponovo tunelom Gacka se ruši na turbine u Sv. Jurju i pronalazi svoje more.

Sve donedavno Gacka je nesmetano tekla svojim južnim krakom prema Švici, najprije u Gornje švičko jezero, zatim se protiskala kroz mlinska kola i u slapu rušila u Donje Švičko jezero. Tamo joj je bilo jedno od triju ponorišta u Gusić polju su joj bila druga ponorišta. Posljednjim snagama riječne moći rijeka je tekla Kompoljem i napuštala nadzemni svijet u Hrvatskom Polju. Gacka je izuzetno bogata biljnim i životinjskim svijetom. Biljna vegetacija je bujna zbog povoljne temperature vode, ugodnog kemijskog sastava, muljevitog dna i umjerenog toka vode Podvodno bilje raste tijekom cijele godine, ali ipak intenzivnije u toplijim periodima. Poznato je 25 vrsta bilja, od mahovina, algi i stabljikastog bilja.

 

gacka14Od ribljih vrsta, Gacka je upravo čuvena u svijetu po potočnoj pastrvi. Pored vrste Salmonidae (potočna pastrva i kalifornijska pastrva), poznate su i druge vrste: Thymallidae (lipljen), Cyprinidae (bodorka i Iinjak), Esocidae (štuka) i Cobitidae (čikov). Pored ovih vrsta u Gackoj je viđen šaran, jegulja, klen i sunčanica. Potočna pastrva u Gackoj raste oko pet puta brže nego u drugim rijekama kraškog područja, čemu posebno pogoduje optimalna temperatura vode sa malim godišnjim oscilacijama, bogatstvo kisikom, te blago alkalna kemijska struktura vode. Tajna Gacke je u ostaloj fauni kojom obiluje. Poznato je 17 vodenih životinjskih grupa, odnosno organizama koji obilno nastanjuju cijeli tok rijeke i čine osnovnu hranu potočnoj pastrvi, čemu ona može zahvaliti svoj neuobičajeno intenzivni rast.

Športski ribolov na Gackoj ima limite uvjetovane mogućnostima rijeke. Do vremena domovinskog rata izdavano je oko 4000 ribolovnih dozvola za strance i oko 6000 za domaće ribiče, ovisno o gospodarenju dijelovima rijeke. Sezona ribolova je od početka travnja pa do kraja rujna. Ukupan godišnji športski izlov je od 1000 do 1200 kg od izvora do Orišković mosta u Prozoru, odnosno 450 kg od Oriškovic mosta do Vivoza. Gacka je u cijelom svom toku prirodno plodište. Pored toga rijeka se poribljava godišnje mlađem pastrve.

Ljepota rijeke Gacke je neprolazna i zato je vole i oni koji je samo jednom vide. Posebno zadovoljstvo pruža nedirnuta priroda "europske ljepotice" i nudi istovremeno mogućnosti aktivnog, tihog i zdravog odmora u prirodi s čistim planinskim zrakom, uz šetnju, lov i ribolov na autohtonu potočnu pastrvu.


 

minis turizma

htz

logo portal