Online

Imamo 102 gostiju i nema članova online

apps
facebook

Select Language

Croatian Czech English German Italian

Brojač posjeta

848720
DanasDanas519
JučerJučer952
Ovaj tjedanOvaj tjedan2951
Ovaj mjesecOvaj mjesec20437
UkupnoUkupno848720

Priroda

Gacka na dlanu    Kulturna baština   Turistička ponuda   Priroda   Rijeka Gacka   Zanimljivosti

 

gacka10Specifičnosti ljepota i osobitosti prirodnog okoliša rezultat su još uvijek sačuvanih kvaliteta prostora. Sačuvane kvalitete prostora bez štetnog utjecaja različitih korisnika prostora zajedno sa posebnošću reljefa i klimatskih karakteristika, omogućili su očuvanje gotovo izvornih prirodnih kvaliteta i osobitosti prostora Gacke. Prostorne osobitosti i kvalitete prisutne su u prvom redu u ljepotama krajolika i ruralno izgrađenog prostora, u kome se naizmjence nižu brdsko-planinski prostori i slikovita polja. Posebne prirodne kvalitete i osobitosti prostora utvrđuju se kao prirodno, biološki i ekološki značajna područja (Park prirode Velebit i budući Nacionalni park Velebit, Nacionalni park Plitvice, zaštićeno područje izvora u Gackom polju koje je u kategoriji hidrografskih spomenika prirode), uz različita druga područja koja još nisu posebno zaštićena, ali imaju izuzetnu kvalitetu krajolika (Gacko polje, područje Dabra, prostor Švice i dr.).

Planinski masiv Velebita svojim položajem, veličinom i prirodnim obilježjima spada u najznačajnije planinske masive Hrvatske. Radi svog bogatstva prirodnih vrijednosti zaštićen je kao park prirode i biogenetski rezervat (rezervat biosfere). Od ukupnih 2000 km2 površine samo manji dio sjevernih padina Velebita ulazi u prostor područja grada Otočca, gdje se vezano uz nivo predvidene zaštite (park prirode), omogućava adekvatno korištenje tog prirodno značajnog područja.

 

gacka9Nacionalni park Plitvice graniči sa sjevernoistočnim prostorom grada Otočca, gdje je preko područja Gornjeg i Donjeg Babinog Potoka moguć pristup na područje Nacionalnog parka Plitvička jezera. Proširenje Nacionalnog parka i na teritorij grada Otočca, u zoni Mala Kapela - Babin Potok - Brezovac, rezultat je potrebe objedinjavanja ovog područja sa područjem Nacionalnog parka s obzirom na njegove prirodne kvalitete.

Rijeka Gacka, koja svojim čitavim tokom prolazi područjem grada Otočca, zacijelo je jedna od najljepših i najzanimljivijih ponornica na području Hrvatske. Njena vrila, ponori i hidrološka svojstva, te osobito konstantna čistoća (voda kvalitete I. kategorije na potezu Vrila - Otočac) i bioekološke vrijednosti svrstavaju je medu najznačajnije hidrološke fenomene našega krša. Svojom ljepotom posebno se istiđu vrila ove rijeke, koja su uzlaznog tipa u obliku manjih jezera, što im daje odredeno pejzažno i turističko značenje.

Jugoistočni dio Gackog polja može se izdvojiti kao izuzetno zanimljiv krajolik, vizuelno prisutan sa magistralne ceste, gdje se u vizuri doživljava meandar rijeke Gacke, sa prisutnim pejzažem Gackog polja i grupacijama ruralne arhitekture.

Instruktivan lokalitet za upoznavanje hidrografije i morfologije krša predstavlja prostor Švice, gdje područje Donje Švice (i nakon nestanka jezera) predstavlja vrlo zanimljiv krajolik u vidu velike prostorne depresije sa većim brojem ponora.


 

minis turizma

htz

logo portal