Online

Imamo 91 gostiju i nema članova online

apps
facebook

Select Language

Croatian Czech English German Italian

Brojač posjeta

848720
DanasDanas519
JučerJučer952
Ovaj tjedanOvaj tjedan2951
Ovaj mjesecOvaj mjesec20437
UkupnoUkupno848720
SINAC

Pitomo mjesto u slikovitom Gackom polju, na padinama Velebita i Kapele, u srcu nedirnute prirode, na Vrilu europske Ijepotice rijeke Gacke

Gacka, najpoznatija pastrvska voda na svijetu, izvire uz posebno privlačne vodenice Sinca. Ovaj prirodni biser i raritet svojom Iokacijom i smještajem uz rubni dio Nacionalnog parka Plitvice, na sjeveroistočnom dijelu Županije, smatra se geomorfološkim i hidrološkim spomenikom prirode.

Gacka predstavlja dio gorske Hrvatske, a u njoj je smješten Sinac sa svojom rijekom Gackom i njenim poljem, ekološkim njivama sa tradicionalnom prehranom žitelja Sinca (mesni, mliječni i biljni proizvodi). Nadaleko je poznat sir škripavac, janjetina s ražnja, pršut, pastrva iz Gacke i rakija šljivovica.

sinacSinac i Gacku okružuju zeleni tonovi šuma i livada i plavetnilo rijeke Gacke. Važan dio flore je Ijekovito bilje u Gackom polju i šumama oko njega (stolisnik, hajdučka trava, gospina trava, trputec i mnoge druge. Vegetacija obiluje smrekom, jelom i bukvom. Uz sve Ijepote za oko i dušu, stanovništvo i posjetioci uživaju u vrlo čistom zraku, što je rijetkost u Evropi i svijetu, a danas toliko bitno za svakog stanovnika ove naše planete.

Poveljom UNESCO-a svo Velebitsko područje, svojim krajolikom, reljefom i vegetacijom, proglašeno je "medunarodnim rezervatom biosfere - PARKOM PRIRODE". Prirodni nastavak i veza Velebita sa Nacionalnim parkom Plitvice je dolina rijeke Gacke, koja izvire upravo u Sincu.

Lovišta na području Sinca pružaju mogućnost posebnog užitka lovcima, jer brdska, a djelomično i planinska lovišta pružaju mogućnost uzgoja, zaštite, lova i korištenja čitavog niza divljači. Uvažavajući prirodne mogučnosti kao glavna vrsta krupne divljači prisutan je medvjed, divlja svinja, divlja mačka, te jelen i srna. Od sitne divljači prirodnim načinom uzgaja se zec, dok se fazan, trčka, prepelica i divlja patka uzgajaju kombiniranim načinom. Posebna pažnja poklanja se očuvanju prirodnih Ijepota i fenomena ovog kraškog područja. Potočna pastrva, po kojoj je Gacka čuvena i dugogvdišnja tradicija ribolova na toj rijeci, osnova je razvija športskog ribolovnog turizma. Osim po potočnoj pastrvi, Gackoj pripada jedno od vodećih mjesta po kvaliteti vode, po njenom biološkom potencijalu i prirodnom fenomenu, a sve to vrlo dobro zna i cijeni svjetska ribolovna klijentela.

Jozefinskom cestom (XVIII st.), sada suvremenom cestom, Sinac je povezan s najčišćim dijelom Jadrana (SENJ - podgorski grad muzej) i otokom Pagom, Rijekom i Opatijom. S druge strane, preko Vrhovina, Sinac je prirodno povezan sa Nacionalnim parkom Plitvička jezera, kae i rezervatom biosfere - Velebitom.

Kulturno-povijesna baština Sinca i Gacke bogata je arheološkim nalazima Ilirske kulture - pohranjene u Japodskoj zbirci u Otočcu. Gacka sa Sincem spadala je u XVIII st. u Vojnu krajinu, a 1767. godine Sinac postaje samostalan. Godine 1769. u Mapa Geografica prvi je puta ucrtana pokrajina Gacka i SINACZ. Iz tog razdoblja Sinac krase sakralni spomenici crkva sv. Ilije i kapela sv. Mihovila.

Tradicionalna materijalna i duhovna kultura u selu Sinac očuvala se kroz autohtono graditeljstvo, posebno na izvoru rijeke Gacke - Vrila Gacke (Tonković i Majerovo Vrilo). Također je sačuvana i tradicionalna narodna nošnja. Tradicionalni glazbeni izričaj žitelja Sinca putem tamburice i narodnog plesa, te narodnih običaja "gacko prelo" i "čijana", poseban su doživljaj kako za sve Ijude tog kraja, tako i svakog gosta.

Značajno mjesto u umjetnosti ima i usmena i pisana književnost - epska i lirska. Književno stvaralaštvo Gacke i Sinca obilježio je duhoviti pučki pjesnik Mate Šepo Nikšić (1897. Sinac - 1976. Otočac), autor "Kronike" i "Vrapca" (1965.), te Josip Sarkotić roden u Sincu 1860. godine, završio filozofiju u Grazu, Mandica Tonković rodena u Sincu živi u Rijeci, Jadranka Prša rodena u Sincu 1960. godine - čakavski stihovi "Krosna" (1996.).

minis turizma

htz

logo portal