Online

Imamo 83 gostiju i nema članova online

apps
facebook

Select Language

Croatian Czech English German Italian

Brojač posjeta

848719
DanasDanas518
JučerJučer952
Ovaj tjedanOvaj tjedan2950
Ovaj mjesecOvaj mjesec20436
UkupnoUkupno848719
SENJ

Senj - grad ispod Nehaja

senjDanašnji Senj, stara Senia, najstariji je grad Hrvatskog primorja. Od njegovog postanka prohujalo je više od 30 stoljeća. Nalazi se na spoju mora i planine Velebit i već izdaleka ćete ga prepoznati po tvrdavi Nehaj koju je dao sagraditi senjski kapetan Ivan Lenković 1558. g. za najezde Turaka i mletačke sile.

S Nehaja se najbolje vide senjska predgrada koja su od antičkog doba, pa sve do 19, st. bila nepregledni zeleni vrtovi, zasadeni voćem, povrćem i domaćom vinovom lozom. Za vrijeme ratova kroz minula stoljeća senjski vrtovi su ostajali bez vlasnika i zapušteni. No njihovi ostaci su dokaz mukotrpnog i ustrajnog rada marljivih generacija Senjana i stanovnika okolnih mjesta koji su oduvijek s velikom ljubavlju obradivali zemlju, krčili šume, kamen i šikare, sadili voćke, podizali nebrojene redove terasa i ogradnih zidova medu kojima danas nalazimo ostatke kuća, poljarica, torova i bunara.

Senj se uistinu može podičiti smještajem u ekološki potpuno očuvanom prostoru, a dokaza za to ima na sve strane. Dolaskom u Senj nećete moći zaobići njegovu prošlost kad prošećete kroz staru gradsku jezgru, koja sa svojim trgovima i uskim ulicama predstavlja živi muzej. U Gradskom muzeju koji se nalazi u palači plemićke senjske obitelji Vukasović, nalazi se postav baštine koja vas upućuje u sve tajne prošlosti, od kamenog doba do novije povijesti. Senj je zarana postao središte glagoljaške pismenosti. Senjska ploča iz 12. st. pronadena u tvrdavi Nehaj, jedan je od desetak najstarijih glagoljskih natpisa na staroslavenskom jeziku. U Senju je 1494. g. tiskan znameniti Glagoljski misal, prvo izdanje Senjske glagoljske tiskare.

Nećete moći zaobići njegovu sadašnjost, osobito Senjski međunarodni Ljetni karneval, drugog vikenda u kolovozu morat ćete ostati nekoliko dana da biste se okupali, nauživali svježeg zraka uz obilje sunca pa tek onda krenuli u obilazak prema najbližim odredištima.

U Senju se održavaju mnoge zabavne manifestacije: zimski karneval (u siječnju i veljači), smotra klapa (u srpnju), te Senjski ljetni karneval (u kolovozu)

UGOSTITELJSKA PONUDA
nehaj Restoran tvrđava Nehaj
Senj
martina Restoran Martina
Filipa Vukasovića 23
kresimir Restoran Krešimir
Obala kralja Zvonimira 10
  
 potok Bistro Potok
potok 2
lavljidvor  Konoba Lavlji Dvor
Petra Preradovića 2

minis turizma

htz

logo portal