Online

Imamo 106 gostiju i nema članova online

apps
facebook

Select Language

Croatian Czech English German Italian

Brojač posjeta

848720
DanasDanas519
JučerJučer952
Ovaj tjedanOvaj tjedan2951
Ovaj mjesecOvaj mjesec20437
UkupnoUkupno848720
NOVALJA

01novaljaNOVALJA - doživljaj za sve generacije. Dio Ličko-senjske županije na otoku predstavlja sjeverni dio otoka Paga s gradom Novaljom i većim mjestima - Stara Novalja, Lun, Jakišnica, Vidalići, Kustići, Zubovići te Gajac i Metajna. Posebno se ističu lijepe i dugačke pješčane plaže u okolici Novalje, ugodna mediteranska klima, bogata kulturno-povijesna baština, raznovrsna kulturno-umjetnička, zabavna i sportsko-rekreativna ponuda te domaća kuhinja.

Dva kilometra od središta Novalje je nadaleko poznata plaža Zrće sa zabavnim sadržajima za mlade. Na južnom dijelu je kamp Straško udaljen 1 km od Novalje, a nešto dalje je apartmansko naselje Gajac. Krajnji sjeverozapadni dio otoka poznat je po stoljetnim maslinicima i slikovitim uvalama u kojima su se smjestila naselja Lun, Jakišnica i Potočnica. Na sjeveroistočnom. dijelu otoka nalaze se naselja Kustići, Zubovići i Metajna koji se zajedno nazivaju Barbati.

Novalja je turistički centar i središnja luka otoka Paga, dobro prometno povezana s kopnom i s obližnjim otocima, osobito tijekom ljeta što je čini poželjnom i traženom destinacijom prilikom izbora mjesta za godišnji odmor. Novalja koristi sve prednosti svoga geografskog i prometnog položaja i atraktivnih prirodnih resursa pa se na tim temeljima razvija kvalitetna turistička ponuda.

Ako želite upoznati povijest mjesta, dovoljno je prošetati gradskim središtem Novalje i potražiti obilježja koja datiraju još iz željeznog doba. Novalja je bila jedna od rimskih luka o čemu svjedoče brojni arheološki nalazi i ostaci, medu kojima se svojom jedinstvenošću ističe antički rimski vodovod, tzv. Talijanova buža iz 1. st., jedini objekt takve vrste na hrvatskoj obali Jadrana.

U središtu grada je i crkva Majke Božje izgradena u 16. st., sa slikom Majke Božje od Ružarija koja se posebno štuje jer je prema legendi proplakala 1534. g. U arheološkoj zbirci Stomorica možete vidjeti sačuvane ostatke materijalne kulture stanovništva ovoga kraja. Pogled na otok Pag s kopna asocirat će vas na svemirski krajolik pa zato ne zaboravite propustiti prigodu obilaska lokacije Paškog trokuta na vrhu Velo tusto čelo, što je svojevrsna zagonetka u kategoriji UFO misterija. Pogledajte i najnovije nalazište amfora nedaleko trajektne luke Žigljen.

Početkom glavne turističke sezone smatra se 13. lipnja kada se slavi blagdan Sv. Antona, u narodu zvanog Antonja, koji se ujedno obilježava i kao Dan grada Novalje.

Turističku ponudu čine hoteli, autokampovi, moderne kuće stambeno-turističko naselje Gajac (polovica), sportsko-rekreacijski sadržaji (sportsko središte u autokampu Straško), gastronomija (paški sir, janjetina, domaće vino), kulturne priredbe - atraktivni domaći ples, dragocjena baština, izleti brodom.

UGOSTITELJSKA PONUDA
02boskinac Hotel-Restoran Boškinac
Novaljsko polje bb

 03staracimore Restoran Starac i more
Braće Radič bb
04riva Restoran Riva
Primorska B1
  
05kastel Restoran Kaštel
Trg loža 6
06mobydick  Restoran-pizzerija Moby Dick
Obala Petra Krešimira IV bb
07antonio  Restoran Antonio
Obala Petra Krešimira IV bb
kampstrasko Kamping Straško
Zeleni put 7
PRIVATNI SMJEŠTAJ
 08apartmanbilic Apartman Bilić
Gaj bb

minis turizma

htz

logo portal