Online

Imamo 55 gostiju i nema članova online

apps
facebook

Select Language

Croatian Czech English German Italian

Brojač posjeta

848717
DanasDanas516
JučerJučer952
Ovaj tjedanOvaj tjedan2948
Ovaj mjesecOvaj mjesec20434
UkupnoUkupno848717
KRASNO
           

01krasnoNa sjevernim obroncima naše najveće planine, u Parku prirode Velebit, na oko 800 metara nadmorske visine nalazi se Krasno - jedno od naših najvećih planinskih naselja. Čini ga četrnaest zaselaka smještenih na rubovima Krasna Polja, slikovite doline duge oko 7 kilometara. Mjesto sa svojim zaseocima broji oko 600 stanovnika. Administrativno, Krasno se nalazi na području Grada Senja, udaljenog 32 km.

Najveća znamenitost Krasna je crkva Majke Božje Krasnarske iz XVIII. stoljeća, izgrađena na temeljima jedne srednjovjekovne crkvice. Najveću umjetničku vrijednost u crkvi predstavlja drveni kasetirani strop sa oslikanim scenama iz života Krista, Marije i svetaca s latinskim citatima iz 1740. godine. Ovdje se narod Primorja i Like od davnina okuplja 15. kolovoza na crkveni zbor u čast blagdana Velike Gospe.

Pomalo netipično za planinska područja Hrvatske, U Krasnu je razvijena vrlo živa privreda, pa je mjesto jedinstveno i po tome što u njemu nema nezaposlenih. S obzirom na bogate šume, tradicionalna djelatnost ovoga kraja je šumarstvo i prerada drveta. Šumarija Krasno najstarija je i jedna od najvećih šumarija u Hrvatskoj, osnovana još 1865. godine, a u selu rade i dvije privatne pilane.

U Krasnu rade dvije trgovine, nekoliko ugostiteljskih objekata te sirana «Runolist» koja proizvodi nadaleko poznati «Krasnarski sir». U središtu mjesta je i pošta, a nekoliko puta tjedno otvorene su ambulanta opće prakse i stomatološka ambulanta.

U Krasnu je smješteno i sjedište Nacionalnog parka «Sjeveni Velebit» te ispostava Parka prirode «Velebit».

U zadnjih nekoliko godina puno se ulaže u infrastrukturu u mjestu. Uspostavlja se javna rasvjeta, organiziran je odvoz smeća, uređuju se prometnice. U zimskim uvjetima veze sa Senjem i Otočcem funkcioniraju besprjekorno, a seoski putevi se održavaju redovito.

Planinarima se nudi i smještaj u nekoliko planinarskih kuća u okolici Krasna (Apatišan, Begovača, Mrkvište, Oltari, Zavižan, Lubenovac, Alan).

Iako još uvijek nema organizaniranih rekreativnih aktivnosti, Krasno nudi velike mogućnosti za sve koji vole aktivni odmor u prirodi. Ljeti možete uživati u dugim šetnjama, planinarenju ili vožnji biciklom, dok se zimi možete sanjkati i skijati. S obzirom na postojanje brojnih šumskih cesta teren je osobito pogodan za turno skijanje.

Krasno je izvrsna lokacija i za posjet okolnim slikovitim selima i mjestima - Kuterevu, Kosinju, Otočcu i Gackoj dolini, Senju ili podvelebitskim ribarskim mjestima. Nisu daleko ni Plitvička jezera i otoci Rab i Pag.

Također, Krasno je polazišna točka za posjet Nacionalnom parku Sjeverni Velebit, udaljenom 15-ak kilometara.

           
UGOSTITELJSKA PONUDA
           
02marijinozvono  Bistro Marijino Zvono
Krasno bb
konoba-jure2 Konoba Jure
Kula 165
   
            
PRIVATNI SMJEŠTAJ
           
 04kucakrasna Kuća Krasna
Krasno bb
muzej sumarstva  Muzej šumarstva
Krasno bb
sumarska kuca  Šumska kuća
Krasno bb
           

minis turizma

htz

logo portal